Wp Romka. Fajny adres co?

Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz częściej o tym zapominają. blog kulinarny

I jedzą…Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz częściej o tym zapominają. blog kulinarny

I jedzą po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są zdrowsi i szczęśliwsi. Tak jest chociażby we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do prostych i lekkich nie należy. Dużo wina, deski tłustych serów, sporo czerwonego mięsa. A jednak – Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich narodów. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali – to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to – tyle wina, kalorycznych dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia… brzmi na przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie – choroby serca i układu krążenia występują we Francji znacznie rzadziej, niż w innych krajach. Co jest kluczem? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak presji czasu przy przygotowaniu potraw i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się „na raz”.

Tak, więc pamiętajmy – jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj blog kulinarny – polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Na temat blog kulinarny to też niezłe info Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: blog kulinarny – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. blog kulinarny – też dobry

Dodaj komentarz